Roland Boutique JP08

FordelerUlemper
Lav pris
Enkelt design
Multifunksjonell
Veier lite
Kort skyveflate
Mangler chorus-modus
Knapper sitter tett

Synthesizere er litt som kunst. De vakreste og mest spektakulære utgavene koster mest! Heldigvis er det mulig å gå til innkjøp av enklere modeller som fortsatt leverer så det synger.

Et godt eksempel på akkurat dét, er Roland Boutique JP08. Modellen er en direkte videreføring av synthikonet Jupiter8 fra samme produsent.

Sistnevnte var den synthesizeren som satte Roland på verdenskartet i produsent-øyemed. Det var også på denne tiden at diskusjonene om å innføre MIDI (Musical Instrument Digital Interface) for alvor dukket opp.

Jupiter08 ble sluppet helt på begynnelsen av 80-tallet, da synthesizere fortsatt kostet en liten formue å kjøpe. Likhetstrekkene med datamaskinene er flere og særlig når det kommer til prislappen.

På den tiden måtte man punge ut godt over 40 000 kroner (inkl. moms) for en Roland Jupiter08. Justert for inflasjon medfører det en prislapp godt over 100 000 kroner!

Komprimert utgave med solid funksjonalitet

Med Roland Boutique JP08 modellen slipper vi heldigvis å betale «skjorta» sammenlignet med forgjengeren. For 5 000 kroner blir man en stolt eier av en synth som oser av kvalitet.

Det er også tydelig at Roland har hentet mye inspirasjon fra forgjengeren, dog med en god del tekniske nyvinninger. Det første vi legger merke til er mangelen på oscillator, som heller er byttet ut med en alternativ ACB løsning.

Her snakker vi også om et produkt av mindre størrelse! Synthen er ikke stort større enn bøker med hardcover omslag. Det gjør den svært enkel å transportere, så lenge du har MIDI kabler og annet nødvendig utstyr tilgjengelig.

Knapper og instrumenter er dog svært små, og Roland har presset inn en haug av de på den lille flaten. Vi telte hele 35 stykk(!), og det er ikke lett å finne frem til det man trenger. Det kan virke som at funksjonaliteten har måtte vike for utvalget. Det er greit så lenge man er en erfaren synth-bruker, men kan by på problemer for svaksynte og nybegynnere.

Sylskarp lyd med vakre toner

Roland JP08 produserer enkelt og greit et spektakulært lydbilde. Hvem hadde vel trodd at denne lille dingsen kunne proppe ut slike toner?

Kryssmodus-slideren lar oss eksperimentere med forskjellige «tonefarger» og «harmoniske nyanser» på en enkel måte. Den lar oss i tillegg fremskaffe metalliske toner, som er et stort pluss.

Likevel mener vi at skyvelengden er såpass kort at den blir litt kronglete å bruke. Med synthesizere handler alt om presisjon og små variasjoner. Derfor er det viktig å kunne justere bølgelengden med større presisjon.

Det er ingen chorous-funksjonalitet bygget inn, men det er helt greit etter vår mening. Med over 64 lydspor som kan forhåndslagres er det også nok av plass å benytte seg av!